Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κοτόπουλο με γέμιση

Υλικά:
2 – 3 κιλά κοτόπουλο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Χυμός 2 - 3 πορτοκαλιών
Χυμός 1 λεμονιού
3 – 4 φέτες λεμονιού

Για τη γέμιση:
200 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδες ξανθές
2 φλυτζάνια τσαγιού κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
150 γραμ. εντόσθια κότας
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι γλασσέ
1 κομμάτι ξύλο κανέλλας
Αλάτι – πιπέρι
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χοντρή βελόνα (σακοράφα) και κλωστή άσπρη (από καρούλι, είναι πιο ανθεκτική)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μας τριμμένο.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα εντόσθια. Τα προσθέτουμε μαζί
με τον κιμά και τσιγαρίζουμε.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα, τις σταφίδες, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και γυρίζουμε 1 – 2 φορές τα υλικά μας.

Προσθέτουμε το ρύζι μας πλυμένο, 2 φλυτζανάκια του καφέ νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να «πιει» το νεράκι.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γέμιση.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί το κοτόπουλό μας.
Το αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς στο εσωτερικό. 

Γεμίζουμε το κοτόπουλο, αλλά δεν «ξεχειλίζουμε» τη γέμιση. 
Ράβουμε το κάτω μέρος.
Εάν μας έχει περισσέψει γέμιση, βάζουμε και στο λαιμό του. 
Ράβουμε κι εκεί το λαιμό.

Βάζουμε το κοτόπουλο σ’ ένα μεγάλο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε. Μ’ ένα πινέλο ή με το χέρι, αλείφουμε παντού το βούτυρο (στο λαιμό, στα φτερά, στα μπούτια, στην κοιλιά, στην πλάτη). Ακουμπάμε πάνω στη ράχη του τις φέτες λεμονιού.

Περιχύνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού.

Σκεπάζουμε το ταψί μας με διπλό αλουμινόχαρτο ή με λαδόκολλα που στερεώνουμε καλά.

Βάζουμε το ταψί μας σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 150ο C ψήνουμε για 2,5 ώρες στην ίδια θερμοκρασία.

Αφαιρούμε από το ταψί το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί ξεροψημένη κρούστα στο πάνω μέρος.

Μόνο εάν έχει σωθεί το ζουμάκι, προσθέτουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό ή ζωμό κότας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αφήνουμε το κοτόπουλό μας να σιγοψηθεί στους χυμούς του.

Μικρά μυστικά:
·         Εάν μας έχει περισσέψει γέμιση, μπορούμε να την τυλίξουμε σε λαδόκολλα και να την τοποθετήσουμε κι αυτήν σε μια γωνιά του ταψιού, όχι καλά τυλιγμένη και γυρισμένη ανάποδα, για να πάρει γεύση από το ζουμάκι του ταψιού
·         Σε αυτή τη θερμοκρασία που ψήνουμε το φαγητό μας, υπολογίζουμε τουλάχιστον 2 ώρες ψησίματος
·         Ανάλογα με το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε το κοτόπουλο, η μαργαρίνη το κάνει πιο ελαφρύ, ενώ το ζωικό βούτυρο (αγελαδινό ή κατσικίσιο) το κάνει πιο νόστιμο
·         Γίνεται πιο νόστιμο εάν χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας, αντί για νερό





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου