Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FOOD PHOTOGRAPHY "Εδώδιμα 2"


QUINCE-1, Φωτογράφος Ζάχος Αναστασιάδης, Πρώτο Βραβείο


Ο πρώτος διαγωνισμός food photography «Εδώδιμα» πραγματοποιήθηκε 
με επιτυχία στις αρχές του 2019. 
Αυτό μας έδωσε την ώθηση να διοργανώσουμε τον ετήσιο διαγωνισμό 
food photography «Εδώδιμα 2» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμα 
περισσότερους φίλους της φωτογραφίας και του φαγητού, να δηλώσουν συμμετοχή!

Ως διαγωνιζόμενους καλωσορίζουμε ερασιτέχνες, επαγγελματίες φωτογράφους, 
ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας 
και όλους όσοι είναι πρόθυμοι με το κάλεσμα αυτό, μέσα από το φακό τους, 
να αναδείξουν τη δημιουργική διάσταση της μαγειρικής και 
τη γοητεία που δοκιμάζουν στην τροφή οι αισθήσεις μας.


Με χαρά λοιπόν, Το «Σεντούκι της Γιαγιάς», 
σε συνεργασία με τον Δρ. Αναστάσιο Μουμτζόγλου ανακοινώνει τον 
2ο διαγωνισμό φωτογραφίας τροφίμων (food photography), 
που θα διαρκέσει από 1 Ιουνίου 2019 μέχρι 2 Μαΐου 2020


Μια μικρή αναδρομή στα τρόφιμα και πώς εξελίχθηκαν ως φωτογραφικό θέμα. 
Η ιστορία ξεκινά από τις αρχές του 17ου αιώνα.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Δρ. Αναστάσιος Μουμτζόγλου
Τα τρόφιμα αποτελούν φωτογραφικό θέμα από τις αρχές του 1800, όταν οι ζωγράφοι ανέδειξαν πτυχές των τροφίμων, που αργότερα υιοθετήθηκαν από τους σύγχρονους φωτογράφους.

Αρχικά, η ζωγραφική έστρεψε την προσοχή της στη φυσική ομορφιά του φαγητού, με τους ζωγράφους να τοποθετούν προσεκτικά τα τρόφιμα και να επιδεικνύουν τις ζωγραφικές τους δεξιότητες.

Οι φωτογραφίες τροφίμων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα και έμοιαζαν με νεκρές φύσεις, που εστίαζαν στη σύνθεση και τα εφέ φωτισμού.

Η πρώτη φωτογραφική νεκρή φύση ήταν ένα τραπέζι για γεύμα, από τον Nicephore Niepce το 1827, ενώ οι γνωστότερες φωτογραφίες είναι τα ‘Pencils of Nature’ του Henry Fox Talbot του 1846. Οι φωτογραφίες δείχνουν καλάθια φρούτων σε τραπεζομάντιλα με σχέδια και οι συνθέσεις τους θυμίζουν τις φλαμανδικές ζωγραφιές του 17ου αιώνα.

Η φωτογραφία τροφίμων (food photography) είναι μια μορφή τέχνης, που απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων, αλλά είναι συχνά υποτιμημένη, αφού παραβλέπεται το γεγονός ότι αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία πολλών επιχειρήσεων.

Οι φωτογραφίες, όμως, τροφίμων αφηγούνται μια ιστορία στους πελάτες και δίνουν βάθος και αξία σε ένα εμπορικό σήμα. Επιπλέον, περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία σχεδιασμού, που μπορούν να κάνουν μια εντυπωσιακή εικόνα, δηλαδή το χρώμα, την υφή, το σχέδιο, τη γραμμή, το σχήμα και τη φόρμα.

Βασικό συστατικό της φωτογραφίας τροφίμων (food photography) είναι η σύλληψη μιας εικόνας με τρόπο, που κάνει τον θεατή να θέλει να καταναλώσει άμεσα το τρόφιμο.Κριτές
Η επιτροπή, που θα κρίνει ποιες φωτογραφίες θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης καθώς και τους πέντε (5) φωτογράφους που θα λάβουν τα βραβεία, αποτελείται από τους:

1. Ανδρέας Σμαραγδής (Φωτογράφος, Πρόεδρος κριτικής επιτροπής)
2. Δρ Αναστάσιος Μουμτζόγλου (Φωτογράφος)
3. Άντα Πετρανάκη (Εικαστικός)
4. Σαράντος Παπαδόπουλος (Executive Chef, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης)
5.  Αντωνία Κατή Food Photographer - Food Stylist

Πιστοποιητικά
Όλοι οι καλλιτέχνες των οποίων οι φωτογραφίες θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής, ενώ οι πέντε πρώτοι καλλιτέχνες θα λάβουν πιστοποιητικό που θα αναφέρει τη διάκρισή τους στο φωτογραφικό διαγωνισμό.


Βραβεία
1. Φωτογραφική μηχανή
2. Ταξίδι 3ήμερο 
3. Σετ μαγειρικών σκευών
4. Σετ μαχαίρια
5. Τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού


Όροι συμμετοχής
1. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας θα επιλέξει φωτογραφίες τροφίμων, που θα υποβληθούν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, άνω των 18 ετών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να εκτεθούν 60-70 φωτογραφίες. 
Ως «φωτογραφία τροφίμων» (food photography) ορίζεται η φωτογραφία, που επιτρέπει στο τρόφιμο να αφηγηθεί την ιστορία του, τα υλικά του, τη διαδικασία παρασκευής του και τη σχέση του με το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
2. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά επεξεργασμένες. Επιτρέπεται μόνον η επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή της έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη και η περικοπή (cropping). Δεν επιτρέπεται το μοντάζ, ο μερικός αποχρωματισμός, η προσθήκη κορνίζας και η υπογραφή της φωτογραφίας.
3. Η υποβολή φωτογραφιών σημαίνει την πλήρη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.
4. Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι το Σάββατο 2 Μαΐου 2020. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή.
5. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν την προθεσμία υποβολής.
6. Προκειμένου η υποβολή να είναι έγκυρη, οι φωτογραφίες θα πρέπει να υποβάλλονται με βάση τους όρους υποβολής.
7. Κάθε φωτογράφος δικαιούται μια μόνον υποβολή στην οποία μπορεί να υποβάλει μία έως πέντε φωτογραφίες τροφίμων. Σε περίπτωση, που υποβληθούν περισσότερες φωτογραφίες από τον ίδιο φωτογράφο, οι φωτογραφίες θα απορριφθούν στο σύνολό τους.
8. Η υποβολή φωτογραφιών είναι δωρεάν. Οι φωτογράφοι, όμως, των οποίων οι φωτογραφίες θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στην έκθεση, θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος συμμετοχής.
9. Το τέλος συμμετοχής, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φωτογράφοι των επιλεγμένων φωτογραφιών, για την έκθεση του διαγωνισμού, θα καλύψει το κόστος εκτύπωσης των φωτογραφιών τους, σε διαστάσεις 30X40 cm και την επικόλλησή τους σε Kappa Fix.
10. Όλες οι υποβολές θα αξιολογηθούν από 5μελή επιτροπή κριτών, που θα επιλέξει τους νικητές. Η απόφαση των κριτών θα είναι τελική.
11. Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι είναι οι μόνοι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων και οι δημιουργοί των φωτογραφιών.
12. Οι υποβαλλόμενες φωτογραφίες δεν πρέπει να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα ή άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτου προσώπου ή οντότητας ή να παραβιάζουν τα δικαιώματα ιδιωτικού απορρήτου. Επίσης, δεν πρέπει να περιλαμβάνουν εμπορικά σήματα, που ανήκουν σε τρίτους ή να παραβιάζουν οποιονδήποτε άλλο νόμο.
13. Τα πνευματικά ή άλλα δικαιώματα των φωτογραφιών παραμένουν στους δημιουργούς.
14. Το «Σεντούκι της Γιαγιάς» δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει τα αρχεία υψηλής ευκρίνειας ή τις εκτυπώσεις των έργων που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Έχει όμως το δικαίωμα, να χρησιμοποιήσει τα αρχεία υψηλής ευκρίνειας σε άρθρα και δημοσιεύσεις του blog και των σελίδων social media που διαχειρίζεται, κάνοντας αναφορά στο όνομα του φωτογράφου, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση.
15. Οι εκτυπώσεις των έργων, που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωσή της στους δημιουργούς τους.
16. Οι διοργανωτές του φωτογραφικού διαγωνισμού δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τυχόν λανθασμένες, ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες, που εμπεριέχονται στις υποβαλλόμενες φωτογραφίες.
17. Όλες οι φωτογραφίες, που θα χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές, θα αναγράφουν το όνομα του φωτογράφου.
18. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν να συμμετάσχουν σε σχετική δημοσιότητα και στη χρήση του ονόματός τους, για σκοπούς διαφήμισης, προώθησης και δημοσιότητας της έκθεσης φωτογραφίας, καθώς και του blog «Το Σεντούκι της Γιαγιάς», χωρίς πρόσθετη αποζημίωση.


Οδηγίες υποβολής συμμετοχών
1. Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβληθούν σε αρχείο υψηλής ανάλυσης σε μορφή jpg. Κάθε αρχείο εικόνας θα πρέπει να είναι σε φορμάτ μηχανής, μέχρι 6000 pixels (η μεγαλύτερη πλευρά) και 300 dpi. Τα ονόματα αρχείων πρέπει να είναι ως ακολούθως: τίτλος φωτογραφίας. jpg

2. Η υποβολή των φωτογραφιών, πρέπει να γίνει μέσω της ελεύθερης εφαρμογής https://wetransfer.com/  και με αποστολή (Email to) στο email  sentouki.tis.giagias.contest@gmail.com 
O τίτλος του μηνύματος θα πρέπει να είναι «Υποβολή στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας Εδώδιμα-2», ενώ στο κύριο σώμα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του φωτογράφου, αριθμός κινητού τηλεφώνου για επικοινωνία και Facebook ή/και Instagram (εφόσον έχει).

3. Σε περίπτωση που η φωτογραφία δεν έχει τίτλο, τότε θα πρέπει να οριστεί ως «Χωρίς τίτλο». Σε περίπτωση, που υπάρχουν περισσότερες από μία φωτογραφίες χωρίς τίτλο, τότε θα πρέπει να αναφερθούν, ως «Χωρίς τίτλο 1», «Χωρίς τίτλο 2», κ.λπ.)


Τέλος συμμετοχής
Όσες φωτογραφίες επιλεγούν να συμμετάσχουν στην έκθεση φωτογραφιών που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά και σε άλλες τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, θα πρέπει να πληρώσουν τέλος συμμετοχής 20€.

Η πληρωμή του τέλους συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω PayPal με τη χρήση του email anastasius.moumtzoglou@gmail.com ή στον τραπεζικό λογαριασμό της EFG EUROBANK 0026-0102-14-0101039529, IBAN: GR1602601020000140101039529 της EFG EUROBANK με ταυτόχρονη αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος για την καταβολή του ποσού.
Σημαντικό: Οι ενδεχόμενες προμήθειες τραπεζών βαρύνουν αποκλειστικά τον συμμετέχοντα.


                   Αναστασία Καδρέβη                                       Δρ Αναστάσιος Μουμτζόγλου
Υποστηρικτής του Διαγωνισμού και της Έκθεσης, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ ΠειραιάΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου