Υλικά:
3,5 – 4,5 κιλά
γαλοπούλα
3 κουταλιές
σούπας βούτυρο
Χυμός 2
πορτοκαλιών
Χυμός 1
λεμονιού
3 – 4 φέτες
λεμονιού
Για τη
γέμιση:
300 γραμ. κιμά
μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι
του καφέ κουκουνάρι
1 φλυτζανάκι
του καφέ σταφίδες ξανθές
2 φλυτζάνια
τσαγιού κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
200 γραμ.
εντόσθια κότας
1 φλυτζανάκι
του καφέ ρύζι γλασσέ
1 κομμάτι ξύλο
κανέλλας
Αλάτι – πιπέρι
½ φλυτζάνι
τσαγιού ελαιόλαδο
Χοντρή βελόνα
(σακοράφα) και κλωστή άσπρη (από καρούλι, είναι πιο ανθεκτική)
Εκτέλεση:
Σε μια
κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μας τριμμένο.
Πλένουμε,
καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα εντόσθια. Τα προσθέτουμε μαζί
με
τον κιμά και τσιγαρίζουμε.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε
το κουκουνάρι, τα κάστανα, τις σταφίδες, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και
γυρίζουμε 1 – 2 φορές τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το
ρύζι μας πλυμένο, 2 φλυτζανάκια του καφέ νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να «πιει»
το νεράκι.
Αφήνουμε για
λίγο στην άκρη τη γέμιση.
Καθαρίζουμε,
πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τη γαλοπούλα μας.
Την
αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς στο εσωτερικό.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα, αλλά δεν
«ξεχειλίζουμε» τη γέμιση. Ράβουμε το κάτω μέρος.
Εάν μας έχει
περισσέψει γέμιση, βάζουμε και στο λαιμό της. Ράβουμε κι εκεί το λαιμό.
Βάζουμε τη
γαλοπούλα σ’ ένα μεγάλο ταψί και την αλατοπιπερώνουμε.
Μ’ ένα πινέλο ή με το
χέρι, αλείφουμε παντού το βούτυρο (στο λαιμό, στα φτερά, στα μπούτια, στην
κοιλιά, στην πλάτη). Ακουμπάμε πάνω στη ράχη της τις φέτες λεμονιού.
Περιχύνουμε με
το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού.
Σκεπάζουμε το
ταψί μας με διπλό αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί
μας σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 150ο C ψήνουμε για 4 ώρες στην ίδια
θερμοκρασία.
Αφαιρούμε από
το ταψί το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα, ώστε να σχηματιστεί
ξεροψημένη κρούστα στο πάνω μέρος.
Μόνο εάν έχει
σωθεί το ζουμάκι, προσθέτουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό ή ζωμό κότας.
Σε κάθε άλλη
περίπτωση, αφήνουμε τη γαλοπούλα μας να σιγοψηθεί στους χυμούς της.
Μικρά μυστικά:
·
Συνήθως
η κατεψυγμένη γαλοπούλα έχει πιο μαλακό κρέας, επειδή έχει σιτέψει
·
Υπολογίζουμε
το ψήσιμο της γαλοπούλας 1 ώρα ανά κιλό και όχι λιγότερο από 3,5 ώρες
·
Ανάλογα
με το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε τη γαλοπούλα, η
μαργαρίνη την κάνει πιο ελαφριά, ενώ το ζωικό βούτυρο (αγελαδινό ή κατσικίσιο)
την κάνει πιο νόστιμη
·
Γίνεται
πιο νόστιμη εάν χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας, αντί για νερό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου