Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Υλικά:

½ κιλό μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 αυγό
Ψίχα από 3 φέτες ψωμί με προζύμι
2 φλυτζανάκια του καφέ κρασί μαυροδάφνη
1 - 2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Αλάτι – πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κίμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
½ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι στον ρεντέ (τρίφτης), μέσα σ’ ένα ευρύχωρο μπωλ. 

Προσθέτουμε τις μουσκεμένες με μαυροδάφνη φέτες του ψωμιού τριμμένες στο χέρι, τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι, το κίμινο, την κανέλα, το σκόρδο μας σε αλοιφή (λιωμένο στο
γουδί με μια πρέζα αλάτι ή ψιλοτριμμένο), το ξύδι, το μπούκοβο (αν μας αρέσει το καυτερό), το λάδι και ζυμώνουμε πολύ καλά για 3 έως 5 λεπτά.

Αφήνουμε 15 λεπτά τον κιμά μας να «ξεκουραστεί». 

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε μικρό μέγεθος και τους δίνουμε ένα μακρόστενο σχήμα.

Τα περνάμε από το αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Προαιρετικά, τοποθετούμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει το πολύ λάδι.

Μικρά μυστικά:
·         Αυτό το λατρεμένο Ελληνικότατο φαγητό στα τουρκικά λέγεται «İzmir köfte», δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη
·         Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ πατάτας ή ρύζι
·         Ιδανικά, χρησιμοποιούμε κιμά μισό μισό (μοσχαρίσιο & χοιρινό ή αρνίσιο)
·         Εάν ο κιμάς μας είναι ρευστός και δεν πλάθετε καλά, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά
·         Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 200ο C για 20 έως 25 λεπτά, στρώνοντας μια λαδόκολλα στο ταψί μας

Για τη σάλτσα:

Υλικά:

1 ½ κιλό ντομάτες
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 φλυτζάνι τσαγιού μαυροδάφνη
3 κόκκους μπαχάρι
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα ή 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
Αλάτι – πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τις ντομάτες μας και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στην κατσαρόλα μας βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. 

Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά, ώστε να μην είναι καυτό και μας πιτσιλήσει την ώρα που ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και για να μη σβολιάσει. 
Ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας.

Μόλις αρχίσει να δένει, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε αρκετά συχνά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. 
Στο τέλος αφαιρούμε το σκόρδο.

Τα σουτζουκάκια μας στο φούρνο:

Μέσα σ’ ένα ευρύχωρο πυρέξ με καπάκι, τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε σειρά. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

Μικρά μυστικά:
·         Εάν δε βάλουμε μπούκοβο στον κιμά, και δεν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να βάλουμε μερικά κομματάκια μπούκοβο στη σάλτσα μας για νοστιμιά
·         Εάν μας σβολιάσει το μίγμα με το αλεύρι, επιστρατεύουμε το μίξερ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου