Μακαρόνια Νο 2
για παστίτσιο
Βούτυρο
Για τον κιμά:
750 γραμ. κιμά
μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο)
1 ξερό κρεμμύδι
2 – 3 μέτριες
ώριμες ντομάτες ή ½ φλυτζάνι τσαγιού σάλτσα τύπου «πουμαρό»
Μαϊντανό
1/3 φλυτζάνι
τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
1 σκελίδα
σκόρδο
1 κομμάτι
κανέλας
Για τη μπεσαμέλ
9 κουταλιές της
σούπας φυτικό βούτυρο
9 κουταλιές της
σούπας αλεύρι
3 ποτήρια κρύο
γάλα
3 αυγά
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τα
μακαρόνια:
Βράζουμε τα
μακαρόνια μας σε αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε και λαδώνουμε με βούτυρο. Στρώνουμε
τα μισά στο ταψί μας.
Για τον
κιμά:
Τσιγαρίζουμε το
κρεμμύδι μας. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Προσθέτουμε τη
σκελίδα σκόρδο ολόκληρο, το ξύλο της κανέλας, τον μαϊντανό, πιπέρι και
σωτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια
προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ελάχιστο νερό και βράζουμε για 15 λεπτά σε
χαμηλή φωτιά μέχρι να «τραβήξουν» τα υγρά.
Αφαιρούμε το
σκόρδο και την κανέλλα. Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί μας, πάνω στα μακαρόνια. Σκεπάζουμε
με τα υπόλοιπα.
Για τη
μπεσαμέλ:
Σε μια καθαρή
και στεγνή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Δεν αφήνουμε
να κάψει.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς για να μη
σβολιάσει. Συνεχίζουμε για 3 – 5 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια
προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά με αναδευτήρα ή με το μίξερ,
φροντίζοντας να κρατήσουμε την κρέμα μας χωρίς σβώλους.
Ρίχνουμε αλάτι
και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να «δέσει», ενώ ανακατεύουμε
διαρκώς.
Κατεβάζουμε την
κρέμα μας από τη φωτιά.
Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην
κρέμα, ενώ ανακατεύουμε για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ανακατεύουμε την
κρέμα μας για λίγο ακόμα πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
Απλώνουμε την
κρέμα μας στο ταψί με το παστίτσιο και φροντίζουμε να πάει σε όλη την
επιφάνεια.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν σβήσουμε
τον φούρνο, μπορούμε να πασπαλίσουμε το παστίτσιο μας με παρμεζάνα ή τριμμένο
τυρί για να κάνει κρούστα.
Μικρά μυστικά:
·
Εναλλακτικά,
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι – χοιρινό)
·
Μπορούμε
να διαλέξουμε τριμμένο τυρί για το τελείωμα (παρμεζάνα, κασέρι Ελασσόνας,
κασέρι Τρικαλινό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου