Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Της Θρησκείας

Κόλυβα

Υλικά:
1 ποτήρι σιτάρι
1 φλυτζάνι του καφέ τριμμένη φρυγανιά
3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
Αλεύρι καβουρντισμένο (περίπου 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού)
Ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Σταφίδες
Καρύδια

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με 4 – 5 ποτήρια νερό. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν έχει φουσκώσει καλά κι έχει «ανοίξει» το σιτάρι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε χωρίς να το ξεπλένουμε.

Όταν έχουν φύγει τα νερά, το απλώνουμε σε μία καθαρή πετσέτα και το σκεπάζουμε με άλλη μία. Το αφήνουμε 5 έως 6 ώρες για να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμάμε να βράσουμε το σιτάρι μας το βράδυ και να κάνουμε τα κόλλυβα την επόμενη μέρα το πρωί.

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί. Όταν έχει πάρει ένα ξανθό χρώμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μαζεύουμε προσεκτικά το σιτάρι μας από την πετσέτα και το βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι ή με τα χέρια.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια χονδροκομμένα (χονδροαλεσμένα), το σουσάμι, την κανέλα κι ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο ή ένα μπωλ ελαφρώς βαθύ. Γεμίζουμε τη χούφτα μας με κόλλυβα από το μπωλ που ανακατέψαμε πριν και τα ρίχνουμε στο καθαρό μπωλ σχηματίζοντας το σχήμα του σταυρού. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε 3 φορές. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κόλλυβα και στρώνουμε ομοιόμορφα, σα να δημιουργούμε ένα λόφο στο μπωλ μας.

Παίρνουμε μια μικρή σίτα (στραγγιστήρι) και κοσκινίζουμε το καβουρδισμένο αλεύρι πάνω από τα κόλλυβα. Φροντίζουμε να πάει παντού. Την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε την κανονίζουμε με το μάτι. Με μια χαρτοπετσέτα πατάμε το αλεύρι μας με προσεκτικές κινήσεις για να το «σταθεροποιήσουμε» και να το κάνουμε βάση για την άχνη ζάχαρη που θα βάλουμε από πάνω.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την άχνη ζάχαρη, όπως ακριβώς κάναμε και με το αλεύρι.
Στολίζουμε το πιάτο μας με καρύδια και σταφίδες σχηματίζοντας οπωσδήποτε έναν σταυρό στο κέντρο.

Τα κόλλυβά μας είναι έτοιμα για την εκκλησία για το τρισάγιο που θέλουμε να κάνουμε.

Πριν σερβίρουμε (επικρατεί η έκφραση «μοιράζω κόλλυβα») ανακατεύουμε με το κουτάλι μας για να πάει παντού η ζάχαρη. 

Μικρά μυστικά:
·         Μπορείς να προσθέσεις ρόδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
·         Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και συμβολισμούς, γι’ αυτό συναντάμε τη συνταγή με διάφορες παραλλαγές
·         Προσέχουμε πολύ τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Είναι εύκολο να μας ξινίσουν

·         Την ποσότητα που έχουμε ετοιμάσει, την καταναλώνουμε την ίδια μέρα. Εάν βάλουμε τα κόλλυβα στο ψυγείο, θα σκληρύνει το σιτάρι και δεν θα τρώγονται ευχάριστα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου